To epokowy moment w historii naszej kultury kulinarnej. Znany i ceniony na świecie Przewodnik Michelin nagrodził trzy polskie restauracje prestiżowymi wyróżnieniami. Jedna gwiazdka trafiła do poznańskiej Mugi oraz warszawskiej Nuty. Z kolei krakowska Bottiglieria 1881 jako pierwszy rodzimy lokal w historii otrzymał aż dwie gwiazdki. „To impuls dla rozwoju turystyki”.
Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy tego typu ilustrator kulinarny na świecie. To numer jeden w kategorii prestiżu i sprzedaży. Restauracje z każdego zakątka globu marzą o otrzymaniu symbolicznej gwiazdki świadczącej o reputacji danego miejsca. W tej edycji Michelin Guide objął swym zasięgiem 62 regiony i miasta, z czego aż 30 znajdujących się w Europie. Na podstawie weryfikacji i ocen inspektorów trzy polskie restauracje zostały nagrodzone gwiazdkami. Dwie gwiazdki otrzymała Bottiglieria 1881 (Kraków), a jedną gwiazdkę Muga (Poznań) i NUTA (Warszawa). Ponadto siedem innych lokali zdobyło tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach. Wyróżnieniem Bib Gourmand może się pochwalić: alewino, Kieliszki na Próżnej, Koneser Grill i Le Braci (Warszawa); Fromażeria i TU.REStAURANT (Poznań); MOLÁM (Kraków).
– 19 czerwca 2023 roku to znamienita data dla restauratorów trzech miast […] To przełomowa chwila w historii polskiej gastronomii […] Przynależność do Rodziny Michelin to prestiż, ale też zobowiązanie do corocznej weryfikacji poziomu gastronomicznego szefa kuchni – mówi prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce, Maciej Dobrzyniecki.
Impuls do rozwoju całej branży turystyki
– To wyjątkowa chwila dla polskiej marki i jej rozbudowy, a także dla rozwoju tego rodzaju turystyki na rynku międzynarodowym. Wierzę, że lokale i szefowie kuchni zapewnią gościom szukającym autentycznych, a zarazem wyrafinowanych kulinarnych przeżyć, najlepszy pokaz gościnności. Ich wysiłek wyznacza również poziom, do którego dorównać będzie starała się rodzima scena gastronomiczna – komentuje sekretarz stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki, Andrzej Gut Mostowy.
Warto podkreślić, że współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej z Przewodnikiem Michelin może zwiastować wiele korzyści. To nie tylko magnes na nowych inwestorów w branży hotelarsko-gastronomicznej, ale także perspektywa rozwoju jakości już świadczonych usług. Dzięki wzajemnym relacjom zyskać może również branża atrakcji, rozrywki i parków rodzinnych.