Robert Makłowicz

Muzeum Smaków powstaje w Polsce. Pomaga Robert Makłowicz

Muzea i immersja

Miejsce postawi na doświadczenia kulinarne. Na otwarcie trzeba jednak trochę poczekać.

W Kamienicy Hipolitów, jednym z oddziałów Muzeum Krakowa, powstać ma Muzeum Smaków. O przygotowywaniu nowego projektu na mapie turystycznej i kulinarnej Krakowa poinformował prezydent miasta Aleksander Miszalski. Jak podkreślił, ma być to „ważny element kulinarnego dziedzictwa Krakowa”. Miejsce ma powstać w ciągu 3 lat.

Muzeum Smaków stawia na doświadczenia

Muzeum Smaków ma być jednostką podlegającą Muzeum Krakowa. – Oferta muzeum będzie uzupełnieniem naszej gastronomii, przede wszystkim grup premium, ale także dla grup szkolno-uczniowskich i turystów – zapowiedział Aleksander Miszalski w rozmowie z „Gazetą Krakowską”. W projekt zaangażowany jest Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.

Robert Makłowicz
Fot. Piotr Wojnarowski / Kancelaria Prezydenta Miasta Kraków / Robert Makłowicz

Nowa przestrzeń muzealna poświęcona będzie badaniu, popularyzacji i praktycznemu odkrywaniu historii dawnej kuchni krakowskiej. W ramach projektu prowadzone będą badania nad źródłami kulinarnymi, reprintami historycznych książek kucharskich, a także warsztaty edukacyjne i spotkania poświęcone kulturze stołu oraz savoir-vivre’owi dawnych krakowian.

Jak dodał dyrektor dyrektor Muzeum Krakowa Michał Niezabitowski, Muzeum Smaku ma stać się miejscem łączącym naukę, pasję i tradycję z nowoczesnym podejściem do dziedzictwa kulinarnego – przestrzenią, w której przeszłość inspiruje współczesność.

– Muzeum Smaku mniej będzie opowiadało, bardziej pozwoli doświadczyć. Mówi się, że muzea są martwe, ponieważ opowiadają o czymś, ale nie pozwalają tego doświadczyć. Damy taką możliwość, chcemy stworzyć miejsce, gdzie zwiedzający będą mogli, korzystając ze starych przepisów, sami ugotować potrawy i je zjeść – zapowiada Michał Niezabitowski w rozmowie z „Gazetą Krakowską”.

Specjalnym uczestnikiem projektu Muzeum Smaków jest zaś Robert Makłowicz, słynny dziennikarz i krytyk kulinarny. Będzie w nim pełnił rolę „Tajnego Radcy” – doradcy i ambasadora.

Źródłem finansowania stworzenia Muzeum Smaków mają być fundusze norweskie. Miejsce ma powstać w ciągu 3 lat.

Robert Makłowicz
Fot. Piotr Wojnarowski / Kancelaria Prezydenta Miasta Kraków / Robert Makłowicz

Dyskusja

Dodaj komentarz

Czytaj także

Newsletter